Doc Lounge Lund
Past8/122009

Man Ooman

Andreas JohnsenRasmus Poulsen, 57 min, Denmark, 2008

Man Ooman

Den första riktiga dokumentären om dancehall-kulturen.

Sexuell spänning, parningsdans, macho-män, utmanande kvinnor, vapen, och tung, gungande musik.

DJ: Malmö och Lunds Dancehalls gurus  Million Vibes är på plats för att värma upp oss inför filmen.

På Jamaica är Dancehall den fattiga arbetarklassens dans och även om det handlar om att se glassig ut och vara så sexig som möjligt framför videokameran, bubblar spänningen upp under ytan – inte minst i den råa och ultra-sexuella dansen som ofta tar plats uppe i ett träd eller i toppen på en lyktstolpe. De unga dansarna Fresh och Kamar vet vad det är som gäller när de guidar oss runt bland de notoriska gatufesterna, där männen kämpar om kvinnorna, som i sin tur kämpar för att bli valda till årets Dancehall Queen.

Filmen blandar klipp från olika danstillställningar med intervjuer av  en kvinnlig professor, en lesbisk poet, en dansare från Canada, Beenie Man, mfl. De försöker alla förklara vad Dancehall är och om den egentligen är sexistisk och nedvärderande mot kvinnor, eller om det helt enkelt är en ny, häftig danskultur som spränger alla gränser för vad som är tillåtet och inte.

Malmöbaserade MILLION VIBES ligger bakom, eller är djupt engagerade, i flertalet reagge- och dancehallklubbar i Skåne, bland annat Klubb Living och Klubb the Point i Malmö, Brooklyn på Kristianstad nation i Lund, och Kingston i Helsingborg. Dessutom har de spelat och spelar på klubbar runt om i Sverige och Europa.

Välkomna!