Doc Lounge Lund
Past30/32010

Last Train Home

Lixin Fan, 90 min, Canada, ChinaUK, 2009

Last Train Home

Prisbelönt dokumentärfilm, musik och liveinstallation av rehionens hetaste sömmerskor!

Påsken vankas och det är många som ska åka hem och bort för att fira den med sina nära och kära. Med vinterns tågkaos nära i minne visar vi denna film som en hyllning till alla tappra tågresenärer världen över.

DJ: Pastor Wibergs lärjungar lämnar för kvällen sitt radiopratande och bloggande för att hålla i en musikalisk andakt med oss. Det blir en blandad elektronisk kompott från världens alla hörn.

EXTRA: Livenstallation med regionens hetaste sömmerskor

Varje vår  förvandlas alla Kinas större städer till kaos när en hel tidvattens våg  av människor ska återvända hem med tåg på en gång. Det är kinesiskt nyår och för många kineser den enda gången på året man har möjlighet att träffa sina nära och kära. Några av dess är paret Zhang. För 16 år sedan lämnade de sina barn  för att åka och jobba i en klädfabrik på andra sidan landet som så många andra, övertygade om att det var den enda chansen att kunna ge sina barn ett bättre liv.  Varje år vid nyår  köar dem, slår  sig fram, trängs och kämpar för en biljett och plats på tåget hem till sina barn enbart för att  åka tillbaka till fabriken några dagar senare . Men det som för föräldrarna har varit sitt livs stora uppoffring ses enbart som ett svek av barnen och när dottern växer upp och  kan göra sin egna livsval är det sista hon vill att lyssna på sina föräldrar. Hon hoppar av skolan och väljer ett jobb bakom sysmaskinen som sina föräldrar.

Last Train Home är en episk berättelse om ett Kina i förändring. Ett land med gamla traditioner som går mot modernisering i snabbtakt  och som  håller på att bli en världens största ekonomier. Det är en emotionellt engagerande likväl som visuellt vacker debutfilm gjord av den Kinesiska/Canadensiska regissören Lixin Fan. Filmen målar upp ett mänskligt porträtt med en typisk kinesisk arbetarklassfamilj i huvudrollen, vars desperation och inre konflikter vi får dela i det moment dom kastar sig ut för att delta i detta  världens största migrationståg.

VANN PRIS FÖR BÄSTA DOKUMENTÄR PÅ IDFA- världen största dokumentärfilmsfestival.