Doc Lounge Malmö
Past26/42010

Last Train Home

Lixin Fan, 90 min, Canada, ChinaUK, 2009

Last Train Home

Live: Malmös mesta och bästa sammetspojkar Mattias Svensson (RebekkaMaria) och Jonas Drejholt (DrejholtOrchestra/Provköket) slår sina påsar ihop och skapar GULA LÄJON, en exklusiv premiärspelning!

Samtal: Liveskype med regissören Lixin Fan!

En gång var vår, bryter fullkomligt kaos ut i Kinas alla städer, på en och samma gång sköljer en flodvåg av miljontals desperata människor över landets inre gränser- desperata efter att ta sig hem på årets enda instiftade och officiellt röda dag för Kinas alla migrerade industriarbetare. Det Kinesiska nyåret. Högtiden är helig i dess innebörd av att arbetarna får lov att åka tillbaka hem till de byar och familjer de tvingats lämna bakom sig för att söka arbete och försörjning i Kinas många växande industristäder.
Vad vi får se är ett episkt spektakel som berättar nog så mycket om dagens Kina, en supermakt som slits mellan nya och äldre seder och lagar i  etablerandet av ett nytt modernt samhälle med global, ekonomisk dominans.

Last Train Home är en emotionellt engagerande likväl som visuellt vacker debutfilm gjord av den Kinesiska/Canadensiska regissören Lixin Fan. Filmen målar upp ett mänskligt porträtt med en typisk kinesisk arbetarklass familj i huvudrollen, vars desperation och inre konflikter vi får dela i det moment dom kastar sig ut för att delta i detta årliga migrationståg, världens största.

Last Train Home har bland mångt och mycket annat vunnit det största mest prestigefulla priset för bästa dokumentärfilm under IDFA 2009!

VARMT VÄLKOMMEN!