Doc Lounge Stockholm
Past14/42009

Kortfilmsspecial!

Säsongsavslutning, tre filmer med barnet i fokus!

Jag ville vara doms kompis (29 min Sverige 2009)

Regissör: Marika Hejdebäck

12 år (9 min Sverige 2004) 

Regissör: Terese Mörnvik

Slavar: (15 min Sverige 2008)

Regissörer: David Aronowitsch och Hanna Heilborn

Live: Årstatjejerna (Maria Eriksson + Mary Sondlo) Einstürtzende Kindergarten (Lång-Kalle och lilla dottern)

På plats: Marika Hejdebäck, Terese Mörnvík och David Aronowitsch

“Jag ville vara doms kompis” är scener från ett fritids i Fittja. Marika Hejdebäck är filmaren som alltid står på barnens sida, i barnens nivå. Hon är närvarande och låter scenerna utveckla sig i sina egna takter. Filmen handlar om hur det är när man vill vara med och leka och man tror att ingen vill vara ens kompis och om att gå hem själv genom centrum där de stora killarna finns. Vi möter vänskap och uppgörelser. Barnen är mellan sex och nio år och går på samma fritids. Alla försöker hitta sin plats och sitt sätt att vara med i gruppen.  

“12 år” Med en dröm om att bli basist, lika bra som Red Hot Chili Peppers Flea står Ofelia med ena benet i tonårsvärlden, samtidigt som hon fortarande inte kan låta bli att bara leka. Hon är energirik och mitt i brytpunkten mellan att vara barn och tonårstjej. En filmisk liten pärla om mellanrummet och lyxen av att kunna välja vilken värld man vill tillhöra beroende på vilken dag det är.

“Slavar” är en stark film om Abuk och Machiek. Vi får genom en animerad interju se in i deras värld av upplevelser när de tillfångatogs och blev tvungna att leva som slavar. De berättar känsligt om sin kamp för friheten. Tusentals barn tillfångatogs av den regeringsstödda milisen under inbördeskriget i södra Sudan. David Aronowich och Hanna Heilborn har med sina nyfikna och försiktiga frågor lyckats möta barnen och få dem att berätta om sina liv.