Doc Lounge Göteborg
Past21/92010

Israel vs Israel

Terje Carlsson, 58 min, Sweden, 2010

Israel vs Israel

STOR HÖSTPREMIÄR!

Samtal: mellan SVTs Lina Makboul och regissören efter visning

DJ & live: Tennishero

Dokumentärfilmen Israel vs Israel handlar om fyra israeler som i både ord och handling verkar för fred med palestinierna. Filmen visar judiska fredsaktivisters aktiva motstånd mot sitt eget lands ockupation av Västbanken, Gaza och Östra Jersusalem. De fyra fredsaktivisterna tillhör en minoritet i Israel och filmen följer dem från konfrontationer med israelisk militär till känsliga familjediskussioner.

Detta är en oerhört gripande film om relationer, mänskliga konflikter och öden. Det går inte  att se denna dokumentär utan att bli berörd och upprörd. Doc Lounge har bjudit in SVts medarbetare, journalisten Lina Makboul för ett initierat samtal efteråt om filmen och konflikten. Live på scen ser vi tokhajpade bandet Tennishero (vilket häfitigt namn!) som med hjälp av diverse maskiner improviserar sig fram genom sprakande och drömska ljudskap…

Givetvis är baren öppen hela kvällen. Varmt välkomna!

pressröster om filmen:

Helsingborgs Dagblad (9 augusti 2010)

Terje Carlssons nya film “Israel vs Israel” som berättar om fyra stycken judiska hjältar, fredsaktivister som på olika sätt agerar, ofta med fara för liv och lem, mot deras eget lands extrema förtryck av palestinierna. Det är en hoppingivande film, så skönt att se att alla inte är likgiltiga, inte bibelbankande galningar ute efter det det land Gud lovat judarna.

 Kvällsposten/Expressen (9 augusti 2010)

Starkaste scenen i Israel vs Israel är vid inpasseringen genom en underdimensionerad vägspärr: det kan se ut som om folk pressar på varandra för komma in på en efterlängtad rockkonsert. Sanningen i deras ögon säger något annat – de är bara på väg till jobbet en helt vanlig dag med risk för att trampas ihjäl.