Doc Lounge Göteborg
Past21/102014

Internet's Own Boy

Brian Knappenberger, 105 min, USA, 2014

Internet's Own Boy

Helkväll med musik och extrafilm!

OBS, OBS, OBS!! FILMEN BÖRJAR REDAN KL 19.00!!

ORSAK: vi i sista minuten lyckats boka den legendariske chipmusic-artisten Goto80 + filmen System 23 Modified med regissören Geraldine Juárez på plats!!

DET BLIR ALLTSÅ EN RIKTIGT HELKVÄLL. 

AARON SWARTZ ÄR EN LEGEND BLAND HACKTIVISTER OCH PROGRAMMERARE. Tyvärr blev han inte mer än 26 år gammal då han tog sitt liv genom att hänga sig i sin lägenhet i New York. Vid sin död var Aaron Swartz brottsmisstänkt för bland annat dataintrång och bedrägeri.  Han var misstänkt för att ha laddat hem och avsett sprida miljontals artiklar från MITs forskningsarkiv JSTOR och riskerade därmed 35 år i fängelse och 1 miljon dollar i böter .

“AARONS DÖD ÄR INTE BARA EN PERSONLIG TRAGEDI. Det är resultatet av ett rättssystem fullt av hot och åklagare som går för långt” (källa IDG) och juristprofessorn Lawrence Lessig, nära vän till Aaron Swartz, skriver på sin blogg “”Ända från början har myndigheterna arbetat så hårt de kan för att framställa det Aaron gjort på ett så extremt och absurt sätt som möjligt.”

Swartz var en betydande figur för nätets utveckling och var bland annat med och utvecklade Creative Commons-licensen och redan som 14-åring  var han medförfattare till första versionen av rss-specifikationen. Det kanske inte säger så mycket för gemene man men rss används dagligen av miljontals bloggar och nyhetssidor för att sammanställa och dela webbinnehåll.

FILM: INTERNETS OWN BOY 
Internet's Own Boy är en närgången skildring av Swartz var med intervjuer med familj och vänner. De målar upp en bild av en ung idealist som sågs som ett hot av myndigheter och företag.

Fallet fick mycket medial uppmärksamhet och Swartz svartmålades och drog sig undan och mådde allt sämre under de två åren innan han tog sitt eget liv. Swartz anhängare menar att man ville göra honom till ett avskräckande exempel.

Filmen har fått unik tillgång till hemmavideomaterial och målar upp en fascinerande bild av en driven och ändlöst nyfiken ung man men ställer också viktiga frågor kring demokrati och frågor som. borde inte skattefinansierad forskning tillgänglig för alla?

Filmen har visats på Sundancefestivalen och Hot Docs och möts av lysande recensioner. I samband med visningen kommer vi att gästas av kunniga gäster, för ett samtal om Aarons fall och nätets framtid.

EXTRA:
Legendariska Chipmusic-artisten Goto80 som bl.a upträtt/spelat på Transmediale, MOMI in New York, Gogbot, Mapping Festival och Blip Tokyo.

Goto80 har varit aktiv på demoscenen sen 1992 och har beskrivits som “the most prolific chip music artist” av Computer Music Magazine.

MER EXTRA:
Filmen  SYSTEM 23 MODIFIED av Geraldine Juárez och Simon Klose följer Piratbyrån på dras resa i sin specialbyggda buss. En ändlöst fascinerande historia om möten, samtal, teknik, kopiering och kollektiva beslut. Den mexikanska konstnären är på plats och berättar om filmen och projektet.

FILM: Internet Own Boy
REGI: Brian Knappenberger
LAND: USA
TAL/TEXT: Engelska/ -
LÄNGD: ca 105 min

NÄR: 19.00 – 23.00 (19.00 börjar filmen)

19.00  INTERNETS OWN BOY
20.45  REGISSÖREN GERALDINE JUÁREZ
21.15  SYSTEM 23 MODIFIED
22.00 GOTO80 LIVE