Doc Lounge Lund
Past1/122009

Hemligheten

Pontus HjorténMartin Jönsson, 63 min, Sweden, 2009

Hemligheten

Ett familjedrama där verklighet och fiktion flyter ihop

En varm augustikväll 1970 högg sig skådepelaren Carl-Ivar Nilsson av misstag med en yxa i knät. Det var när han skulle hugga ved på scen i en pjäs av Brecht. Publiken trodde först att det var ett dramaturgiskt grepp, men såg sen chockad hur den blödande skådespelaren bars ut till en ambulans och fördes till sjukhus. På samma sjukhus, samma natt, föddes hans son.

PÅ PLATS: Regissörerna Pontus Hjorthén och Martin Jönsson, producent Kalle Gustafsson Jerneholm samt klippare Andreas Jonsson tar bilen och rattar ner från Göteborg.

Dj: Camilla Malmberg från Doc Lounge Malmö plockar fram sina hetaste låtar.

Livemusik: Ultraljudskontroll på Jonas Drejholts nya projket J.O.N.A.S. – Postrockigt men avskalat, storslaget och intimt. Var först med att granska embryot.

EXTRA: Svensk textilkonstkitsch by  Camilla  och Thea – Doc Lounges egna scenografpärla.

Hem till Byn var Sveriges genom tiderna största TV-serie. På sjuttiotalet såg mer än halva befolkningen serien. Och de nyare omgångarna 2002 och 2006 tittade fortfarande över 1,5 miljoner svenskar på varje vecka. Men i tv-seriens kulisser utspelade sig ett familjedrama, mer turbulent än något av det Bengt Bratt skrev om i seriens manus.

Skådespelaren Carl-Ivar Nilsson blev känd som mackägaren Willy Strid för hela svenska folket. En hetlevrad kvinnokarl och en central karaktär i byn. Det blev sorgerubriker i alla svenska tidningar när han dog i en lägenhetsbrand 2004. Men i verkligheten levde Carl-Ivar i en livslögn som skulle trasa sönder hans familj och honom själv.

Hemligheten är ett självutlämnande bildcollage som rör sig mellan dröm och verklighet.
Om en son med ett komplicerat förhållande till sin far.
En skådespelare med ett komplicerat förhållande till sig själv.
En familj som splittras och faller sönder.

Resan börjar i 50-talets svenska folkhem och tar oss sedan med på en halsbrytande vals igenom svensk teater- och tv-historia som slutar med uppgörelse och försoning i den bistra nutiden.

I hela filmen lyfts gamla film- och dramaklipp ur sitt ursprungliga sammanhang för att berätta en annan historia. Skådespelarna stiger in och ut ur sina roller, vi ser dem åldras och vi följer händelserna “bakom kulisserna”, ridåerna och replikerna.

Medverkande skådespelare: Lars Green, Lis Nilheim, Magnus “Mankan” Nilsson, Ingvar Hirdwall, Roland Jansson, Rickard Wolff, Thomas Pontén, Tomas von Brömssen, Christina Stenius, Lennart Hjulström och Bengt Bratt.

Pontus Hjorthén och Martin Jönsson har tidigare gjort den internationellt prisade Mari Carmen España – Tystnadens slut.

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA!