Doc Lounge Malmö
Past30/112009

Hemligheten

Pontus HjorténMartin Jönsson, 63 min, Sweden, 2009

Hemligheten

Hemligheten- ett familjedrama där verklighet och fiktion flyter ihop

På plats: Regissörerna Pontus Hjorthén och Martin Jönsson, producent Kalle Gustafsson Jerneholm samt klippare Andreas Jonsson

Live: Norrländska malmöpågen Eleven

Dj: Emanuel Ferm

En varm augustikväll 1970 högg sig skådepelaren Carl-Ivar Nilsson av misstag med en yxa i knät. Det var när han skulle hugga ved på scen i en pjäs av Brecht. Publiken trodde först att det var ett dramaturgiskt grepp, men såg sen chockad hur den blödande skådespelaren bars ut till en ambulans och fördes till sjukhus. På samma sjukhus, samma natt, föddes hans son.

Hemligheten är ett självutlämnande bildcollage som rör sig mellan dröm och verklighet. Om en son med ett komplicerat förhållande till sin far. En skådespelare med ett komplicerat förhållande till sig själv. En familj som splittras och faller sönder.
Resan börjar i 50-talets svenska folkhem och tar oss sedan med på en halsbrytande vals igenom svensk teater- och tv-historia som slutar med uppgörelse och försoning i den bistra nutiden.

I hela filmen lyfts gamla film- och dramaklipp ur sitt ursprungliga sammanhang för att berätta en annan historia. Skådespelarna stiger in och ut ur sina roller, vi ser dem åldras och vi följer händelserna “bakom kulisserna”, ridåerna och replikerna. Medverkande skådespelare: Lars Green, Lis Nilheim, Magnus “Mankan” Nilsson, Ingvar Hirdwall, Roland Jansson, Rickard Wolff, Thomas Pontén, Tomas von Brömssen, Christina Stenius, Lennart Hjulström och Bengt Bratt.

VARMT VÄLKOMNA!