Doc Lounge Malmö
Past23/112009

Hear and Now

Irene Taylor Brodsky, 85 min, USA, 2007

Hear and Now

Dj: Rikard Jönsson

Live: Den prickade box (med fabulösa Linnea Henrikson)

I den högst personliga dokumentären Hear and Now berättar regissören Irene Taylor om hennes  döva föräldrars komplexa beslut att utmana en tillvaro präglad av absolut tystnad för att med hjälp av nya forskningsrön och kirurgi kunna höra ljud. Men vägen dit är lång och förutsättningen är att både Paul och Sally Taylor genomgår en komplicerad operation baserad på ett nytt inplantat som kan återskapa hörselsinnet. Men vid 65 års ålder har dom bestämmt sig, Paul och Sally skulle göra allt för få höra musik, sina barns och barnbarns röster eller bara att få göra något- för oss andra-så självklart som att prata i telefon.

Försäkringskassan har beviljat att betala hela operationen och dom tas emot med öppna armar av öronspecialisterna på sjukhuset. Allt lutar åt att familjens dröm äntligen är på väg att besannas. Samtidigt kan Irene inte sluta undra över hur operationen kommer förändra föräldrarna, deras relation sinsemellan och relation inom familjen i stort. Inför operationen genomgår Paul och Sally en hälsoundersökning av vanlig standard. Det ges inga psykologiska tester, samtal eller rådgivning.

Hear and Now är en berättelse om två personer som beger sig ut på en resa från tystnad till ljud. Frågan är, hur kommer dom hantera denna nya erfarenhet och vad har dom att vinna- eller förlora- för resten av deras liv?

Den prickade box är namnet som Linnea Henriksson (Prylf) använder sig av då hon vill berätta sagor, både med påhittat nonsens och verklighetsdrama. Varje saga är unik med noggrannt utvalda musiker för att skapa den ljudbild berättelsen andas. Musiken skapas av egna kompositioner, nyarrangerade covers och fria improvisationer.

VARMT VÄLKOMNA DENNA AFTON.. och glöm inte näsduken!

 

OBS! Då filmen saknar text- vilket vi beklagar- vill vi tipsa om att Hear and Now också kommer visas på SVT1 den 2a feb kl.21.