Doc Lounge Lund
Past10/112009

Defamation

Yoav Shamir, 93 min, Israel, DenmarkAustria, 2009

Defamation

Uppmärksammad dokumentär och livemusik!

Liveband: Ullan

EXTRA : Skypesamtal med regissören efter filmen

Regissören Yoav Shamir, som själv är av judisk härkomst från Israel, reser runt i världen och ställer frågan: Vad är antisemitism och existerar den fortfarande?

Som en israelisk Michael Moore reser Shamir  för att ta reda på om antisemitismen fortfarande är lika stark som tidigare i historien. Han reser till New York och intervjuar företrädarna för Anti Defamation League. ADL är en organisation som samlar in bevis på antisemitiska uttalanden och övergrepp mot judar. Shamirs kamera registrerar, som en fluga på väggen, alla sekvenser och diskussioner som kanske inte var menade att fastna på film. Han följer även en Israelisk skolklass som besöker koncentrationslägren i Polen, samt intervjuar kontroversiella författare som Norman Finkelstein mfl. Filmen ger en oerhört spännande inblick i både judarnas situation av idag, Israels politiska ställningstaganden, samt historiens fasansfulla förflutna.Yoav Shamir deklarerar i början av filmen att han själv aldrig stött på antisemitism, det är därför ämnet intresserar honom.

Filmen har väckt enorm uppmärksamhet på alla festivaler den visats. Många bloggar och artiklar världen runt både hyllar och kritiserar denna dokumentär.