Doc Lounge Göteborg
Past13/102009

Defamation

Yoav Shamir, 93 min, Israel, DenmarkAustria, 2009

Defamation

Liveband: Yalla Ben jazz trio  ( musiker från Palestina och Sverige)

Oerhört stark och omdebatterad film om antisemitism.

Regissören Yoav Shamir, som själv är av judisk härkomst från Israel, reser runt i världen och ställer frågan: Vad är antisemitism och existerar den fortfarande?

 Som en israelisk Michael Moore reser Shamir  för att ta reda på om antisemitismen fortfarande är lika stark som tidigare i historien. Han reser till New York och intervjuar företrädarna för Anti Defamation League. ADL är en organisation som samlar in bevis på antisemitiska uttalanden och övergrepp mot judar. Shamirs kamera registrerar, som en fluga på väggen, alla sekvenser och diskussioner som kanske inte var menade att fastna på film. Han följer även en Israelisk skolklass som besöker koncentrationslägren i Polen, samt intervjuar kontroversiella författare som Norman Finkelstein mfl. Filmen ger en oerhört spännande inblick i både judarnas situation av idag, Israels politiska ställningstaganden, samt historiens fasansfulla förflutna.Yoav Shamir deklarerar i början av filmen att han själv aldrig stött på antisemitism, det är därför ämnet intresserar honom.

Filmen har väckt enorm uppmärksamhet på alla festivaler den visats. Många bloggar och artiklar världen runt både hyllar och kritiserar denna dokumentär. Vi är därför stolta över att  Sverigepremiären av Defamation förläggs till Doc Lounge GBG.

Som en extra knorr på kvällen får vi finfint besök av jazzgruppen YallaBen, som består av den palestinske basisten Ahmed Eid, samt de svenska musikerna David Bäck – Piano, samt Christian Nilsson - trummor. De har tidigare turnerat tillsammans i Palestina och andra delar av mellanöstern. Förutom att låta musikens positiva kraft tala, kommer de även att kort berätta om situationen för kulturarbetare i Palestina idag, samt om hur stark motsättningarna mellan palestinier och israeler egentligen är.

 Dessutom blir det givetvis öppen bar med öl, vin, äkta espresso, läsk, deejay, sköna soffor, fåtöljer och gott tisdagsmys.