Doc Lounge Malmö
Past2/112009

Defamation

Yoav Shamir, 93 min, Israel, DenmarkAustria, 2009

Defamation

Exclusive förhandsvisning!

Samtal: Live skypesamtal med regissören Yoav Shamir

Dj: Eminenta Adam Lundberg (Röda Rubinen/Tigerland)

På plats: Vanja Mosbach, gästforskare vid Lunds Universitet Centrum för Mellanösternstudier

Extra, extra: Unga Danskompaniets Marie Brolin-Tani presenterar exklusivt för Doc Lounge delar av ett nytt verk “ONE“, en koreografisk pardans om rädslan för att bli ensam och önskan om att för evigt vara två.

Vad är antisemitism idag, två generationer efter förintelsen? Resandes jorden runt söker regissören Yoav Shamir efter moderna manifestationer av “det äldsta hatet”. Det han finner är häpnadsväckande…

I dokumentärfilmen Defamation går Yoav Shamir, en världskänd israelisk filmskapare, på djupet med frågan; Vad är antisemitism idag? Yoav Shamir menar att Israelisk massmedia är fylld av laddade och upprörande historier om antisemitism. Dock själv menar Yoav Shamir att han inte upplevt antisemitism eller kan relatera till begreppets innebörd. Yoav Shami förbluffades över denna tvetydiga sanning och beger sig ut på en världsomspännande resa för att leta efter den mest moderna manifestationen av det “äldsta hatet”- nämligen hatet mot judar. På resan gång formar regissören en högst kontroversiell tes om att antisemitism är ett begrepp som hålls till liv av judarna själva, ett begrepp som dessutom har skapat en stor och maktfull industri.

Varmt välkomna till en afton i kontroversiell anda!