Doc Lounge Malmö
Past27/102008

Bananas!*

Fredrik Gertten, 88 min, Sweden, 2009

Bananas! / The Leftovers

Regissörsbesök och exclusive work in progress!

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har gått från Malmö till världen. Blådårar, Gå på Vatten, filmer om Turning Torso, Kranen och Arbetet till producent för Belfast Girls, Milkbar, Thin Ice och An ordinary family visade i TV i över fyrtio länder. Doc Lounge kan stolt presentera ett work in progress med Bananas! hans största projekt nånsin om en söt frukt med en mycket bitter historia. Under kvällen besöker vi även Australien och följer med The Leftovers på en dumpster diving roadtrip genomförd enbart på samhällets överflöd. Dessutom presenteras även ett kort smakprov på Jacob Andréns och Helena Nygrens film THE FOREST.

Work in progress: Bananas! Fredrik Gertten. Samtal med Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri.

Film: The Leftovers Sverige,  2008, 40 min, Michael Cavanagh och Kerstin Übelacker

Hållpunkter: 19.00 Doc Lounge öppnar. 20.00 Jacob Andrén berättar kort om sitt projekt The Forest som är under produktion. 20.15 The Leftovers 21.15 Work in progress Bananas!

DJ: Anna Klara Åhrén (Råfilm)

På plats: Regissörerna Fredrik Gertten, Michael Cavanagh, Kerstin Übelacker, Jacob Andrén. Sydsvenskans nya kulturschef Rakel Chukri.

Bananas! Work in progress om Fredrik Gerttens nya film inspelad i Los Angeles och Nicaragua. Filmen är i slutklipp just nu. Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri samtalar med Fredrik Gertten om filmen och filmandets utmaningar. Bananas är WG Films största internationella projektet någonsin. USA:s public service är med i form av stöd från ITVS, men även Tyskland, Holland, Danmark, Norge och Finland har gått in med stöd i denna produktion. Bananas produceras tillsammans med Bart Simpson från Kanada som bla ligger bakom storsäljaren The Corporation.

En tredjedel av produktionspriset för en vanlig banan täcker endast kostnaderna av bekämpningsmedel. Över hela världen, dör och lider bananplantagearbetare av effekterna av dessa bekämpningsmedel. BANANAS! Är en film fylld med mänskliga draman, nyfikenhet och humorn som kommer från livsavgörande situationer. Det är också en film om den alarmerande globala bananpolitiken, det otroliga glapp mellan vår värld och vad vi kallar tjedje världen, om naturvetenskapliga val, bolagskultur, samt om maten vi äter.

Sydsvenskans nya kulturchef Rakel Chukri intervjuar Fredrik Gertten och leder samtalet under work in progress

 

The Leftovers av Michael Cavanagh och Kerstin Übelacker hade premiär i tävlan på Nordiskt Panorama 2008.

En grupp på fem personer med olika bakgrund utmanar sig själva genom att köra 2000 km utmed Australiens östkust, med vegetabilisk olja som drivmedel och den egna maten hämtad från avfallscontainrar. Utan pengar, men med stort engagemang, blir resan ett test av såväl resenärernas uthållighet som samhället vars överproduktion hamnar på avfallshögen. Följ med oss på detta äventyr med dedikerade dumpster diver experterna Paul och Mykel som era guider. Med på resan tar de Nick från Skottland som är sugen på något spännande, Sofia en internationell student från Sverige som vill se mer av Australien och Krystal som bara måste komma bort från Brisbane ett tag. Långt borta från hemmets trygga vrå, med ovissheten om att inte veta vart nästa mål ska komma ifrån, kan de endast hoppas på roliga stunder.

Efter filmen håller kvällens dj Anna Klara i en frågestund mellan filmarna Kerstin Übelacker och Michael Cavanagh och publiken.