Doc Lounge Malmö
Past5/102009

Bananas!*

Fredrik Gertten, 88 min, Sweden, 2009

BANANAS!*

Förfilm: Trajabar av Emma Svensson WG Film

Dj: Andreas Romano

Live: Brilijanta Jamin +  Miranda i akustisk duo kvällen till ära= Jamin with Miranda

Extrainsatta visningar samma dag:
kl. 15.00, Inkonst Teatern (kassan öppnar från 14.30)
kl. 19.00, Inkonst Teatern (kassan öppnar från 18.30)

Malmöfilmaren Fredrik Gerttens dokumentär BANANAS!* följer 12 nicaraguanska plantagearbetare till domstolen när de stämmer bananjätten Dole för att ha använt otillåtna bekämpningsmedlet Nemagon utan att skydda eller informera arbetarna. Dole anklagas för att ha känt till de toxiska effekterna, som inkluderar infertilitet och leverskador. Nemagons substans DBCP förbjöds i USA 1979, men användes av Dole i flera år efter det. Arbetarnas stämning är historisk i det att ett stort företag av sina utländska arbetare ställs till svars på hemmaplan. Dessutom företräds arbetarna av Juan Dominguez- som i sin tur aldrig haft ett större eller liknande fall någonsin. Domstolen dömde att Dole är skyldiga till att sex av arbetarna blivit sterila och Dole dömdes att betala var och en av dessa 300.000 – 800.000 USD.
Sagan har dock ännu inte fått ett lyckligt slut. Dole har i månader försökt hindra BANANAS*! från att visas under filmfestivalen genom att ifrågasätta och smutskasta vittnena, deras advokat och de medicinska bevisen. Kampanjen misslyckades, även om Dole lyckades förhindra den från att kunna tävla om priser i dokumentärfilmsklassen, där den hade chans på 50 000 USD. Festival-arrangörerna hoppas på så sätt dämpa Doles bärsärkagång mot yttrandefriheten.
Väl hemma fortsätter Dole med sina trakasserier och ihärdiga försök att tysta ned diskussionerna om filmen såväl som Fredrik själv. I processen stämmer bananjätten Fredrik Gertten samt filmens producent Margarete Jangard personligen. Dole stämmer även filmbolaget WG Film.

Kampen fortsätter live- idag. Och du kan själv vara med och påverka.
Gör din röst hörd och visa ditt engagemang och stöd till Fredrik och Margarete, börja med att komma och se BANANAS!* hos oss på Doc Lounge!

Kvällen presenteras i samarbete med Imágenes /Latinamerika i Fokus och Panora, Folkets bio Malmö.

Speciellt tack till ABF Malmö samt Ica Maxi Västra hamnen.