Doc Lounge Malmö
Past1/42014

Att Skära Sig Fri

Gäster! Performance!

Vi är mycket stolta att i samarbete med Rädda Barnen Malmö kunna presentera Skånepremiären för Setareh Perssons starka dokumentär om Sofia Rapp Johansson. Setareh själv besöker Doc Lounge för att berätta om filmen och dessutom kan vi presentera framträdanden från både LITTOSFÄREN och ORD PÅ SCEN.

ATT SKÄRA SIG FRI:
Sofia Rapp Johansson är en ung och kritikerrosad författare. Hon är dessutom sångerska och spoken word­-artist. Men bakom litteraturpriserna och det framgångsrika yttre finns en mörk berättelse om en barndom präglad av fosterhemsplaceringar och vuxenvärldens svek. Att skära sig fri är en brutal historia om behovet av att uttrycka sig och bearbeta, om en ung kvinnas kamp för att vända sin inre ilska till kreativitet.

Producerad av Auto Images i samarbete med UR, Film i Skåne och SFI.

KVÄLLENS GÄSTER:
Filmens regissör Setareh Persson finns på plats för samtal med publiken efter visningen.

EXTRA: LITTOSFÄREN! 
Litosfären med ett (1) är det yttersta lagret av jordskorpan. Under litosfären flyter magman, ovanpå flyter världshaven och atmosfären.
LITTOSFÄREN med två (2) är en nystartad kulturförening med bas i Malmö. Vi vill skapa och öppna nya rum för ung poesi, bland annat genom att ge ut trycksaker och anordna kulturevenemang. 
ANTONIA MARTA, 26 är en av LITTOSFÄRENS alla medlemmar. Just nu tar hon ett sabbatsår från psykologprogramet för att läsa skrivarlinjen på Albins Folkhögskola i Landskrona. Ursprungligen kommer hon från Göteborg men bor sedan tre år tillbaka i Malmö. Antonia Marta läser en hel del böcker, helst ihop med kaffesnus, dvs kaffe och snus, överallt.
På DOC LOUNGE läser hon ur sitt pågående projekt “Hemmet.” vilket är en uppväxtskildring om en flicka som bor i en fosterfamilj. Helst av allt vill flickan gifta sig med sin morfar, men av praktiska skäl gifter hon sig med Max. Under en sommar lever dom ett helt liv i lekstugan. Berättelsen handlar om könsroller, uppfostran, milfs och tristess men också om att förhålla sig till två olika världar.
Texten läses upp tillsammans med andra medlemmar ur LITTOSFÄREN.

EXTRA: ORD PÅ SCEN
Från Ord på Scen kommer KARIN PALMQVIST, som de senaste åren har fångat Malmöpubliken med sina verklighetsnära texter om identitet och världsbild. 2013 var hon med i Malmölaget som placerade sig på en silver-plats i SM i Poetry Slam, och hon är just klar med sin första bok.
Ord på Scen är den äldsta Slam-föreningen i Skåne, och har sedan början av 2000-talet ordnat slam och uppläsningar i Malmö med omnejd. De har ordnat två stycken svenska mästerskap och är i år huvudarrangörer för Europeiska Mästerskapen i Poetry Slam.

ÖPPNAR 19.00 / Film ca 20.00