Doc Lounge Göteborg
Past20/102015

A Syrian Love Story

Sean McAllister, 76 min, UK, France, LebanonSyria, 2015

A Syrian Love Story

Med anledning av den pågående humanitära flyktingkatastrofen ordnar vi en extrainsatt Doc Lounge-kväll med fokus på Syrien.

Doc Lounge Göteborg presenterar stolt: A Syrian Love Story, den otroliga odysseén mot politisk frihet i väst. Kristina Issa, musiker med rötter i Syrien, spelar live. Regissören Sean McAllister presenterar filmen för oss via Skype. Dessutom: infobord och insamling med Ingen Människa Är Illegal!

Amer och Raghda träffades när de var inlåsta i ett syrianskt fängelse för att ha stått upp emot en förtryckande regim. Första gången som Amer såg Raghda var när hon placerades i cellen bredvid hans, blodig efter en misshandel. I flera månader kommunicerade de genom ett litet hål som de i hemlighet gjort i väggen. 

Tjugo år och fyra söner senare, när Amer väntar på Raghda som åter fängslats, kommer filmaren Sean McAllister in i deras liv. När Raghda oväntat släpps blir familjen överlycklig. De behöver henne, speciellt treåriga Bob. McAllisters och hans subjekts liv blir oåterkalleligen sammanflätade när McAllister själv fängslas och bilder av familjen konfiskeras. Amer, Raghda och deras barn måste fly till Libanon under natten. 

A Syrian Love Story följer familjens historia över fem turbulenta år, medan de kämpar för att hitta fotfäste som flyktingar. Raghda i synnerhet står inte ut med att vara borta från Syrien när landet behöver henne som mest. Medan Amer och Raghda ser Syrien hamna i kaos kämpar de för att reparera sin skakade relation. En kraftfull, gripande berättelse om familj och exil av en av Storbritanniens mest talangfulla oberoende filmskapare.

LIVE: Kristina Issa är en göteborgsbaserad musiker med rötter i Syrien. Hennes episka impro/folkpop med inslag av harpa och piano, bottnar ofta i samhällskritik, jämställdhet och motstånd. Låtarna berättar historier från Syrien, historier från människor som har kommit hit och om deras minnen och längtan. 

GÄST: Regissör Sean McAllister kommer finnas med via Skype-länk för att introducera filmen. 

DESSUTOM: Ingen människa är illegal finns på plats med ett infobord och insamlingsbössor under kvällen. Nätverket Ingen människa är illegal arbetar med att praktiskt stödja de människor som tvingats gå under jorden efter att ha fått avslag på sin asylansökan. "Vi tror på en värld utan nationsgränser, en värld där ingen människa är illegal." Läs mer på: http://www.ingenillegal.org/

TID: Den 20 oktober. Dörrar öppnar kl 19.00 /Livespelning börjar ca kl 19.15 /Regissören introducerar filmen via skype kl 19.45 /Filmen börjar ca kl 20

PLATS: Bengans, Stigbergstorget 1, Göteborg

ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär)
Förköpsbiljetter: https://billetto.se/sv/events/doc-lounge-gbg-presenterar-a-syrian-love-story-live-kristina-issa (förköpsavgift 6 kr tillkommer)

Visningen presenteras i stolt samarbete med Göteborgs Stad, VGR, Film i Skåne, ABF, SFI och Bengans.

Obs! Höstens ordinarie visningar: Tisdagar jämna veckor, dvs 13/10, 27/10, 10/11, 24/11 och 8/12 kl 19.30.