Doc Lounge Malmö
Past13/102015

A Syrian Love Story

Sean McAllister, 76 min, UK, France, LebanonSyria, 2015

A Syrian Love Story

Malmöpremiär! Insamling tillsammans med Kontrapunkt!

A Syrian Love Story visar den otroliga odysseén mot politisk frihet i väst. Stöd hjälpen till flyktingar, insamling tillsammans med Kontrapunkt.

SYNOPSIS: Amer mötte Raghda i ett syriskt fängelsecell för 15 år sedan. Det första han la märke till var hennes blodiga ansikte efter att blivit slagen när hon blev placerad i granncellen. De två kommunicerade med varandra i månader genom ett litet hål som de gjort i hemlighet i väggen. De förälskade sig i varandra och när de friades gifte de sig och startade familj tillsammans.

Denna film visar en stark berättelse om hur deras familj slits isär av den hänsynslösa diktaturen under president Assad. Filmandet av filmen började i Syrien år 2009 som en våg av denna tids revolutioner och förändringar i arabvärlden. Under denna tid var Baghda en politisk fånge och Amer tog ensam hand om deras små barn.

Filmen visar hur den tidigare blomstrande delen Yarmouk Camp i Damaskus blivit känd i nyheter för dess invånare som svälter till döds på grund av Assadregimen. Vid 4- och 14 års ålder har Bob och Kaka spenderat sina liv med föräldrar som tas in och ut från fängelse på grund av deras politiska åsikter. Tyst, hänsynsfullt och moget berättar Kaka att han är beredd på att följa samma öde som föräldrarnas i frihetens namn.

Detta intima familjeportträtt hjälper oss att förstå varför människor bokstavligen dör för förändring i arabvärlden. När Raghda släpps från fägelse blir filmskaparen Sean McAllister arresterad för att filma och det politiska klimatet intensifieras. Familjen flyr till Libanon och sedan till Frankrike där de får politiskt asyl i den lugna staden Albi där de nu ser revolutionen på håll i väntan på Assads fall.

Men i exil slits Baghda med psykisk ohälsa och försöker ta sitt liv. I strävan för frihet har den hårda kampen satt sina spår och deras förhållande börjar falla sammann.

GÄST: Insamling tillsammans med Kontrapunkt

TID: Den 13 oktober. Dörrar öppnar kl 19 med mingel och vernissage / Filmen börjar ca kl 20/ Q&A ca 21

PLATS: Babel, Spångatan 38, Malmö

ENTRÉ: 80 kr (60 kr för student/pensionär) eller DOC LOUNGE GULDKORT (350 kr) ger fri entré på alla säsongens ordinarie visningar.

Visningen presenteras i stolt samarbete med Malmö Stad, Film i Skåne, ABF Malmö, Folkets Bio Malmö, Svenska Film Institutet och Babel.