Doc Lounge Lund
Past22/32011

A Bitter Taste of Freedom

Marina Goldovskaya, 85 min, Sweden, 2011

A Bitter Taste of Freedom

För fem år sedan mördades en av Rysslands viktigaste journalister. Anna Politkovskaya stod alltid på de utsattas sida och var ensam om att föra ut de fruktansvärda berättelserna från kriget i Tjetjenien till omvärlden. Ännu vet ingen vem som låg bakom mordet…

DJ: Dan och Danne exploderar i Rysslandstoner.

SAMTAL : Vi får en direktrapport inifrån Moskva av  SVTs korre Elin Jönsson. Elin har under lång tid arbetat som frilansande jouranlist rån Ryssland, smugglat ut historier från massakern i Uzbekistan, skrivit böcker, gjort film och var den första svenska journalist att  intervjua Anna Politkovskaja.

EXTRA: Bokrelease av VERKLIGHETER! Svenska filminstitutet och Göteborg International Film Festival ger ut en bok om dokumentärfilm. Köp den på Doc lounge för 100 kr ( ord. 140)

I Verkligheter – arton dokumentära metoder skriver 18 spännande dokumentärfilmare fritt och personligt om sitt arbete, sina metoder och tankar, vissa av dem var under skrivandets gång mitt i processen med en ny film, andra blickade tillbaka. Två av de medverkande skribenterna är nyligen guldbaggebelönade Marcus Lindeen, regissör till Ångrarna, och Jonas Odell, regissören bakom kortfilmen Tussilago.

TID: Dörrarna öppnar 19.00  Film ca 20.00 PLATS: Mejeriet, Stora Södergatan 64  ENTRÉE: 60 kr

Som undersökande journalist på Novaja Gazeta, var Anna Politkovskaya ibland den enda som gav uttryck åt Putinregimens offer. 2006 mördades hon utanför sitt hem i Moskva. I Marina Goldovskayas berättelse om Politkovskaya har politiken ingen stor roll, även om staten hela tiden är närvarande i bakgrunden som något hotfullt. Regissören var lärare och god vän till Anna och har filmat henne genom hela hennes liv, vid frukostbordet, på hotellet i Usa där hon fick pris för sin journalistik och i sjuksängen efter att ha blivit förgiftad  på väg till gisslandramat i Bezlan.
A Bitter Taste of freedom är ett mycket varmt och fint porträtt om en journalist och människa som inte kan stå emot att berätta de berättelser som inte annars blir berättade.